grill sommer solbeskyttelse - sommar solskydd

5 gode råd for grillperioden

Sommeren er sesong for dager ved stranden og lange kvelder ut på verandaen. Noe av det beste ved disse sommerdager er å grille og ha piknik ute med venner og familie.

Etterhvert som temperaturen stiger, øker dessverre også muligheten for bakterier i maten - men la ikke bakterier fra mat gjøre deg syk! Skadelige bakterier fordobles raskt under varme og fuktige forhold og mange blir i den forbindelse rammet av en matbåren sykdom. For å beskytte deg selv, familie og venner fra matbårne sykdommer i sommermånedene er det viktig å opprettholde god håndhygiene og sikker mathåndtering når du spiser ute.

Få kontroll over matbårne sykdommer ved å følge våre 5 gode råd på bl.a. transport av mat, forberedelse og tilberedelse.

1. Håndhygiene

Matsikkerhet begynner med riktig håndvask – både når det er utendørs og innendørs. Før du fyrer opp grillen og skal kose deg med piknik må du sørge for at hender og overflater er rene. Vask hendene med såpe og vann før du håndterer mat, og spesielt etter håndtering av rått kjøtt. Når du vasker hendene bør du følge de riktige vaske trinn - husk også baksiden av hendene og fingertuppene, da disse områdene ofte blir glemt. Hvis du ikke har tilgang til rennende vann, kan du bruke en vannkanne eller lignende, lidt såpe og papirhåndklær. Et alternativ er hånddesinfeksjon hvis hendene ikke er synlig skitne - hvis de er, bør de vaskes med vann og såpe.

Sørg også for at alle redskaper og tallerkener er rene når du lager mat.

2. Hold ting adskilt

For å hindre matbårne sykdommer, bør maten oppbevares separat. For eksempel skal frukt og grønnsaker vekk fra rått kjøtt. Dette vil bidra til å forhindre spredning av bakterier fra rått kjøtt til tilberedt og klar til mat.

For å unngå krysskontaminering mellom rå og tilberedt mat bør du bytte servise og redskaper etter å ha lagt det rå kjøttet på grillen. Pass på at du har separate serveringsfat for hver rett, så vel som noen ekstra for sikkerhetsskyld.

3. Hold det kjølig

Hold den kalde maten kald, oppbevar lett fordervelig mat i en isolert kjøleboks eller lignende, og sørg for at det er rikelig med kjøleelementer. Vurder å ha drikkevarer i en separat kjøleboks, da hyppig åpning av kjøleboksen vil føre til temperatursvingninger og øke muligheten for bakteriell vekst.

Lett fordervelige matvarer bør oppbevares i kjøleboks til de serveres, da bakteriene kan fordobles på så lite som 20 minutter (KILDE 1). Hold kjøleboksen i skyggen eller i hvert fall unngå direkte sollys hvis det er mulig og fyll så mange kjøleelementer som mulig i kjøleboksen så maten holder seg kald lenger.

4. Korrekt tilberedning

Tilberedning av maten til den får den riktige temperatur er avgjørende for mattrygghet. Bruk et steketermometer for å kontrollere den indre temperaturen på kjøttet og stek det grundig for å drepe eventuelle skadelige bakterier. Grillet mat kan holdes varm inntil servering ved å flytte den fra midten av grillen og ut til sidene, dette vil holde maten varm og hindre at maten grilles for mye. Spis den tilberedte maten mens den fortsatt er varm og få restene i kjøleboks så fort som mulig.

5. Hvis du er i tvil – kast den ud!

Etter fire timer skal alle rester og lett fordervelig mat kasseres. Rester er svært utsatt for bakterier som forårsaker matssykdommer.

Avfallsposer er en trygg måte å holde kassert kjøttemballasje og annet avfall skilt fra matlaging og servise, og vil bidra til å holde insekter unna. Sørg for at du rydder opp etter deg selv og ikke la noe bli liggende når du er ferdig med å grille eller din piknik.

En liten planlegging til neste gang du skal grille eller ha piknik vil kunne redusere risikoen for at matbårne sykdommer ødelegger dagen din.

Riktig god fornøyelse!

 

  1. https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/danger-zone-40-f-140-f/CT_Index

Related news