5 enkle måter å gjøre deg klar til influensasongen på

Influensasesongen er over oss igjen. Du tenker kanskje på hvis eller når du blir smittet? Influensa er et virus som lett overføres fra familien, kollegene, overflatene du berører og ved å nyse og hoste, så det er best å være forberedt. Det er flere måter å bli "influensaklare" på. Her er 5 enkle ting du kan gjøre for å unngå influensa, OG for å unngå å spre den til andre:

1. Bli klokere

Hvor mye vet du egentlig om influensa? Hvordan spres det? Når smitter du mest? Er influensavaksinen effektiv?

Å forstå influensaviruset kan hjelpe deg med å unngå det og hvordan du kan unngå å spre viruset til andre.

Influensa er en alvorlig infeksjon som rammer millioner av mennesker hvert år over hele verden. Det sprer seg fra person til person via dråper fra hoste og nys, og ved å berøre gjenstander og overflater som er forurenset med viruset (f.eks. dørhåndtak og telefoner) og deretter kontakt med øyne, nese eller munn. Viruset kan overleve flere timer og overføres ved direkte kontakt. Det sprer seg veldig lett innendørs, og er derfor spesielt utbredt i vinterhalvåret i de nordlige landene, ettersom folk oppholder seg mer innendørs.

2. Bedre håndhygiene

Studier fra hele verden viser at bare 70% vasker hendene etter et toalettbesøk og bare 30% vasker seg med såpe. Det triste er egentlig at folk ikke vasker hendene ofte nok eller grundig nok. Faktisk vasker den gjennomsnittlige personen bare hendene i omtrent 10 sekunder og fjerner i beste fall 90% av bakteriene. Problemet er at de gjenværende bakteriene vokser og dobles i antall på mindre enn 20 minutter, om 80 minutter kan det være tilbake til utgangspunktet. Å vaske hendene ordentlig er et avgjørende middel mot influensa. Å vaske hender innebærer mer enn bare å holde dem under rennende vann i noen sekunder.

Lær hvordan du vasker hendene ordentlig.

Hvis vann ikke er tilgjengelig, anbefales det å bruke en hånddesinfeksjon.

3. Forbered arbeidsplassen din

Hvert år påvirker influensa helsen vår og også bunnlinjen i mange selskaper. De direkte kostnadene ved fravær på arbeidsplassen anslås til 2,4% av årslønna. Indirekte kostnader inkluderer tapt produktivitet, vikarer og en evt. reduksjon i kundetilfredsheten.

Arbeidsplasser og offentlige fasiliteter der folk jobber tett på hverandre har større risiko for å spre bakterier. Ifølge en studie er skrivebord, tastatur, mus og telefoner mer forurenset enn et toalettsete.

Bedrifter kan derfor redusere risikoen for spredning av bakterier ved å tilby tilstrekkelige håndvaskemuligheter og oppmuntre til bruk av hånddesinfeksjon regelmessig på rene og tørre hender som et kompliment til rutinemessig håndvask.

Studier viser at gode vaner når det gjelder håndhygiene kan redusere sykdom, fravær og tilhørende kostnader med opptil 50%.

Besparelsene ved å innføre god praksis innen håndhygiene kan bety mye for bedriftene og bør være en viktig del av en proaktiv strategi. Er arbeidsplassen din forberedt?

4. Tips for å unngå bakterier

80% av bakteriene overføres via hendene, og dette skjer som regel enten gjennom personlig kontakt eller ved berøring av forurensede overflater. Hvert minutt berører en voksen opptil 30 gjenstander på jobben som kan være forurenset med bakterier eller virus som forårsaker smittsom sykdom.

Hvis du vil unngå influensa og spredning av viruset, må du huske disse enkle tipsene:

  • Unngå nærkontakt med mennesker som er syke. Når du selv er syk, bør du ta avstand fra andre for å beskytte dem mot infeksjonen.
  • Unngå å berøre øyne, nese og munn. Bakterier spres ofte av en person som har berøret noe som er forurenset med bakterier og deretter berører øyne, nese eller munn før de vasker hender.
  • Få gode hygiene og helsevaner. Sørg for å holde det rent rundt deg og bruk regelmessig desinfeksjon på overflater som ofte er berørt, både hjemme, på jobb og på skolen - spesielt når noen er syke.
  • Bruk en "fist bump" i stedet for et håndtrykk når du møter mennesker 👊
  • Host og nys i albuen eller lommetørkleet

Noen mennesker går inn for å unngå bakterier:

  • 57% bruker føttene for å skylle ned i toalettet
  • 55% bruker papir for å åpne døren
  • 45% åpner dører med hoftene
  • 69% bruker albuene for å unngå kontakt

5. Hold deg hjemme hvis du er syk

Det høres kanskje opplagt ut, men vær hjemme hvis du er syk. 90% av kontoransatte går på jobb, selv om de er syke. De er klar over at å hoste og å nyse kan påvirke andre, men 45% sier at en stor arbeidsmengde nødvendiggjør det. Voksne kan smitte andre fra 1 dag før symptomene utvikler seg og opp til 5-7 dager etter at de ble syke. Så kommer de helt garantert til å spre influensa på jobben ...

Det anbefales å være hjemme fra jobb i 7 dager etter at symptomene begynner eller til du har vært symptomfri i 24 timer. Dette anbefales for å unngå å smitte andre og spre viruset ytterligere.

Hold deg hjemme hvis du har influensa. Og husk den gode håndhygienen. Det hjelper både deg selv og andre.

Related news