Faren for å besøke bondegårder, dyreparker etc.

Sommersesongen er på vei, og barn får fri fra skolen og reiser på ferie, små turer og lignende. Hvis planen er å ta en tur til dyrehagen eller andre steder med f.eks. husdyr eller ville dyr, så vær ekstra oppmerksom på de sykdommene du og barna dine kan pådra seg hvis du ikke passer på.

Zoonoser er sykdommer forårsaket av bakterier overført mellom dyr og mennesker. Mange dyr bærer noen former for parasitter eller sykdommer, og mange av dem kan spre seg til mennesker gjennom direkte kontakt med dyr, deres avføring, kroppsvæsker, miljø eller mat. Vanlige zoonoser inkluderer E.coli, Salmonella, Campylobacterinfeksjon og Listeria. Disse kan forårsake gastrointestinale sykdommer, feber og i noen tilfeller død.

Forebygging og omsorg

Klappe geiter, mate lamaer og å holde kyllinger er alle aktiviteter som barn og voksne fortsatt kan nyte - med litt forsiktighet. Her er noen tips for å unngå zoonoser:

  • Hyppig håndvask er det viktigste du kan gjøre når du besøker et sted med dyr. Bakterier kan vokse og fordoble seg på mindre enn 20 minutter. Vask hendene med såpe og vann i minst 20 sekunder. Husk å vaske områdene som ofte overses, som f.eks. under neglene. Hvis vann ikke er tilgjengelig, ta med deg en hånddesinfeksjon i vesken med minst 70% alkohol.

Les mer om riktig håndvask

  • Spis ikke nistematen din i nærheten av dyrene, og gi ikke mat til dyrene.
  • La ikke barn som har vært i kontakt med dyr, putte fingrene i munnen eller berøre ansiktene før de har vasket hendene sine grundig.
  • Pass dere for steder som ikke har tilgang til vaskerom, toaletter eller hånddesinfeksjon nær dyrene.
  • Steder med dyr bør informere besøkende om betydningen av håndvask med plakater, skilt og instruksjoner.

Last ned plakater om håndvask her

Aktiviteter rundt dyr kan være morsomme og avslappende, men det er viktig å huske at det er usynlige risikoer som er involvert. Ta deg tid til å holde deg selv og barna dine trygge rundt dyr ved å vaske hendene ofte.

Related news